sábado, 17 de diciembre de 2016

PEL.LICULA SEGONA AVALUACIÒ "ALGUIEN VOLO SOBRE EL NIDO DEL CUCO"





Resultado de imagen de alguien volo sobre el nido del cuco

Abans de començar a comentar la pel·lícula m'agradaria ressaltar una comparació que he trobat entre la pel·lícula i la caverna de Plató. La primera cosa que em ve a la ment és la caverna platònica. Els sers humans naixem presoners en una caverna. El manicomi com a caverna. La societat com a caverna. L'objecte del viure serà ser capaços d'alliberar-nos i arribar a ser nosaltres mateixos.
La vida en el manicomi pot ser un reflex de la nostra societat. Es veu reflectit l'estat platònic. El centre psiquiàtric és com una societat que es dividix com la societat segons Plató: Governants, guerrers i productors.
¿Què és la bogeria, qui són els bojos?
Reflexió inicial qui són els verdaders bojos? No és una història de bojos sinó del poder que exercixen certes institucions sobre aquells que són distints i que estan indefensos. També és la història d'algú que es rebel·la contra la norma i al que li titlen per això de boig.
Què tal sonats?, defectuosos mentals, la brigada de sonats, la lliga dels retardats mentals al complet…

Açò és un conjunt d'expressions que ixen al llarg de tota la pel·lícula que fan referència a l'estat mental dels malalts. I m'he adonat de com ha evolucionat la manera de cridar estos malalts. La pel·lícula és de l'any 1978, hui en dia és impensable parlar d'eixos termes, de fet es parla de salut mental i de malalts mentals, ja no es parla de manicomi sinó d'unitats de salut mental. A més crida l'atenció com tenen assumit el seu paper cada u.

Min 12.Nada más llegar que se encuentra con el psiquiatra le pregunta directamente ¿Finge estar loco para eludir el trabajo? 
Esta frase marca l'inici de tot el que ocorrerà, com la seua incosciente decisió de fer-se passar per boig canviarà tota la seua vida per sempre i li farà viure una experiència que no s'espera.

Min 18,22    Pues yo me siento muy peculiar cuando tú formulas tus preguntas tan estúpidas. Frase que dice uno de los enfermos

Estos bojos que gasten el temps jugant a les cartes i fent cua per a prendre la seua medicina, som tots i cada un de nosaltres, que igual que ells fem moltes vegades el que s'espera d'una persona "normal", la qual cosa vol la societat, encara que vaja en contra de les nostres creences o de les nostres no creences. Els debats i teràpies que tenen junt amb la infermera són molt interessants i cal estar pendent perquè en les seues expressions cada un va marcant la seua personalitat. El protagonista els atén amb asombro....

Resultado de imagen de alguien volo sobre el nido del cuco

(min 33,10)"Pero lo he intentado, ¿no? Maldita sea, al menos lo he intentado..." McMurphy

McMurphy intenta canviar la situació de l'hospital. Ajuda a què els interns vegen les coses per si mateixos, que visquen i reflexionen sobre les diferents situacions. Una vegada més acudim a la caverna de Plató. Mc Murphy és el presoner alliberat de les seues cadenes, que contempla la verdadera realitat, la veritat, i, una vegada contemplada esta, no li queda més remei que comunicar-la als seus companys, encara a risc de perdre la seua pròpia vida.

Min 53. La novia de McMurphy les pregunta cuándo van en el autobús que se han escapado del centro que si están locos y todos le responden a la vez que si…

- Te volverán a meter en la cárcel.

- No, no lo harán. ¡Estamos locos! Nos volverán a llevar al manicomio, eso es todo. ¡Ya no eres un lunático, eres un pescador!

"Si eso es estar loco... entonces he perdido la chola y estoy para que me aten, como una cabra, ni más ni menos, eso es todo." McMurphy

Este tros de la pel·lícula demostra la felicitat de tots quan estan en llibertat. És veritat que són moltes bogeries les que fan però els veu disfrutar i no cessa a intentar que milloren en la seua situació personal, perquè es resistix a veure la vida de disciplina i orde que porten. McMurphy se sent millor veient que els seus amics milloren dia a dia, no tancant-se en el seu món, obrint els ulls a la realitat.

Les amigues de Mc Murphy, només apareixen cada vegada que s'intenta eixir de la rutina i el sotmetiment a unes normes. Cada vegada que intervenen les amigues de Mc Murphy són l'element a través del qual se'ns mostra la diversió i la ruptura amb el que imposa. Açò els ajuda a expressar-se i a comunicar-se amb l'entorn, a sentir-se útils i normals. En tres ocasions: veure el partit, s'escapen de pesca, festa amb les seues amigues, ell intenta fer reflexionar als altres. Al final es veu la reflexió, el canvi que una persona aconseguix, quan el cap indi s'escapa

Resultado de imagen de alguien volo sobre el nido del cuco

Min 64 - ¿Por qué le hablas? Está sordo como una tapia.
- No le hablo a él. Hablo conmigo mismo. Me ayuda a reflexionar.
- Pues a él no lo ayuda a nada.
- Tampoco lo lastima, ¿no? No te lastima, Jefe, ¿ves? No lo lastimo.

Este dialogue permet reflexionar sobre la manera d'aïllar-se que té el cap indi perquè pensa que eixa manera d'actuar és la seua millor defensa. Mentres es vaig aïllar ningú li farà mal. El que ocorre és que la manera de ser de McMurphy li fa entendre que no és bo estar aïllat i que el que ha de fer és aconseguir la seua llibertat.

1 h. 03 min. Mc.Murphy: ''.... pero si eres una criatura, ¿Qué haces aquí? Deberías estar por ahí en un descapotable ligando con todas las chavalas que te salieran al paso, pero ¿Qué haces aquí? por el amor de dios......

Un dels malalts que més atrau la tendresa del protagonista és Billy a què li dedica estes paraules i al que no tolera veure dominat per la disciplina de la institució. Està convençut que la seua millor teràpia seria estar fora disfrutant de la vida. És botijós està en el centre perquè mostra por a l'enfrontar-se a la realitat, i això fa que reprimisca els seus actes. El problema serà quan per disfrutar-la perquè el centre no els aporta la suficient confiança i seguretat que necessiten perquè puguen progressar. Això desembocarà en el seu suïcidi.

1h. 09 min
¿No lo entiendo, no hacéis más que lamentaros porque no soportáis estar aquí y no obstante ninguno de vosotros tiene los suficientes redaños para marcharse, pero ¿qué creéis?, ¿qué estáis locos o por el estilo? Pues ¡no lo estáis!, ¡no lo estáis!, no estáis más locos que esa infinidad de individuos que van por las calles, podéis estar seguros''. McMurphy

Em crida l'atenció com els malalts del psiquiàtric viuen convençuts de que havien d'estar allí i de que absolutament totes les normes que allí se'ls imposen són les correctes, les més beneficioses per a ells. Viuen sempre a mercé del que imposen, o diuen altres. L'objectiu és el sotmetiment.

Esta frase em fa pensar com és possible que un delinqüent siga capaç de motivar, acceptar, no discriminar, integrar i ser més humà que els metges de la institució. No els exclou, tot al contrari, els diu que no són bojos i els tracta com a persones útils que puguen exercir treballs. Així és com haurien de tractar-los allí dins i no posar-los únicament música de fons per a acabar embogint.

Els ajuda a veure la vida d'una altra manera, que els ajude a superar les seues malalties. Els mostra el "amor a la vida". La "fuerza de la vida" enfront de "la força de la muerte". McMurphy, al buscar la seua pròpia llibertat, es dóna compte que la seua tasca ha d'estendre's als seus companys.

1h. 12 min. - Sr. Scanlon, se ha dicho a menudo que el tiempo transcurrido junto a otros tiene valor terapéutico. Mientras que estar solos aumenta la sensación de separación. Lo recuerda, ¿no?
- ¿Quiere decir que es de enfermos querer estar solo?


Resultado de imagen de alguien volo sobre el nido del cuco

En la teràpia a poc a poc els malalts es van donant compte que algunes coses de què se'ls proposen no tenen per què ser bones sempre. Jo pense que hem de tindre moments de relació amb els amics i companys , però és bo tindre els nostres moments de soledat per a pensar en coses més íntimes que ens afecten només cada u. La soledat també pot ser una bona teràpia.

És un exemple de com s'expressen amb més facilitat davant de Ratchet. Esta és una reflexió molt bonica que fa un dels malalts que és al mateix temps el més respectat per tots perquè ho consideren el més assenyat.
  
Esta frase destaca el moment en què es dóna compte de l'estratègia del Cap Indi i és quan descobrix que està assenyat i que pot ser el seu millor aliat per a poder escapar del centre en què es troba ingressat

1h. 28min Mi padre era grande. Hacía lo que se le antojaba. Por eso se desquitaban con él. La última vez que lo vi, sus ojos estaban quemados por el alcohol. Y cada vez que acercaba la botella a la boca ni siquiera la chupaba. Era ella la que le chupaba el cerebro, hasta que se volvió tan arrugado, tan amarillo que ni siquiera los perros lo reconocían.

Amb esta reflexió el cap es dóna compte que no pot continuar allí tancat perquè faran amb ell el que van fer amb son pare. La llibertat és quelcom que anhela i que ha aprés a assaborir des que ha conegut a McMurphy

2h. Decían que te habías escapado. Sabía que no te escaparías sin mí. Te esperaba. Ahora lo vamos a lograr, Mac. Me siento tan grande como una montaña. ¡Oh, no! No me voy a ir sin ti. No te dejaré aquí en este estado. Vienes conmigo. ¡Vamos!

"Gràcies a McMurphy el cap ha decidit ser lliure i escapa. Abans ell mateix allibera el seu amic, perquè li acompanye. El cos mor, però l'ànima continua vivint. Metàfora de la lluita per la llibertat. La necessitat de ser lliure, a vegades, roman dormida, perquè ens enganyem o ens amaguem, perquè tenim por. A vegades ha de ser despertada amb l'ajuda d'altres, que hagen sabut despertar-se i creguen en nosaltres.


Resultado de imagen de alguien volo sobre el nido del cuco
CONCLUSIÓ :

Esta pel·lícula és una feroç crítica als mètodes usats en les institucions psiquiàtriques de l'època en els EUA, estem davant d'un esplèndid relat en què podrem comprovar, com un sol home pot canviar la manera de veure la vida de les persones que estan al seu voltant. En definitiva, una joia del cine que tot el món hauria d'haver disfrutat alguna vegada. M'ha encantat veure-la

No hay comentarios:

Publicar un comentario